Ομάδες ψυχικής υγείας & ανθεκτικότητας

Όμάδες

Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων αλλαγών και κρίσεων, η Posidonia Brain έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, προσφέρει ολοκληρωμένες προτάσεις στήριξης παιδιών, εφήβων, γονέων, ενηλίκων και εκπαιδευτικών στο πλαίσιο «ομάδων».

Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση, όπου αναδεικνύει τις συνέπειες και τις δυσλειτουργίες που επηρεάζουν ψυχοσυναισθηματικά την κάθε σύνθεση ομάδας (οικογένεια, σχολείο, συνομήλικοι κλπ.).

Το εγχείρημά μας πλαισιώνεται από ειδικό στην ψυχική υγεία, αλλά και από τον Παναγιώτη Πελεκούδα αθλητή της εθνικής ομάδας βόλεϊ η ανάγκη του να βοηθήσει και να συμβάλλει δίπλα στον ειδικό/ους στις ομαδικές θεραπείες, δημιουργήθηκε μέσα από την προσωπική του εμπειρία και από την συνειδητοποίηση ότι δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι και να φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια!

Αριθμός Συμμετεχόντων:

Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους πέντε (5).

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

child

Η σχολική κοινότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους φορείς κοινωνικοποίησης και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού και του εφήβου.

Σκοπός:

  • Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών και η ευαισθητοποίησή τους. Η άσκηση βασικών δεξιοτήτων σε θέματα επικοινωνίας, η γνώσης εαυτού, αναγνώρισης,έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων, αποδοχής της διαφορετικότητας κ.λπ.
  • Η διαμόρφωση θετικού κλίματος και η προαγωγή της ψυχικής υγείας και ψυχικής ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος, διευκολύνοντας τόσο τη μαθησιακή διαδικασία όσο και τη γενικότερη προσαρμογή των μαθητών στη σχολική ζωή, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Συχνότητα - Διάρκεια:

Οι συναντήσεις έχουν διάρκεια μια ώρα και τριάντα λεπτά (1 1/2 ώρα) και πραγματοποιούνται ανάλογα με το είδος της ομάδας είτε σε εβδομαδιαία είτε σε δεκαπενθήμερη βάση σε σταθερή ημέρα και ώρα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της εταιρείας μας.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΦΗΒΩΝ

Η εφηβεία ξεκινάει με την εμφάνιση των πρώτων σημείων της ήβης, κατά μέσο όρο, στην ηλικία των 12 ετών για τα κορίτσια και των 14 ετών για τα αγόρια, και καταλήγει στην ενηλικίωση του ατόμου. Παρουσιάζεται έντονη αλλαγή της εικόνας του σώματος και της εικόνας εαυτού. Αυτές οι αλλαγές στη ζωή του εφήβου απαιτούν μεγάλη ψυχική ενέργεια και, αν δεν εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζουμε κρίση της εφηβείας.

Σκοπός:

  • Η αναζήτηση λειτουργικότερων τρόπων διαχείρισης των συγκρούσεων.
  • Η ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης.
  • Η κατανόηση και διαχείριση δυσκολιών σε σχέση με τις αλλαγές που εκδηλώνονται.
  • Η ενίσχυση στη διαμόρφωση προσωπικής ταυτότητας και διάκριση ρόλων.
  • Η ενίσχυση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.
  • Η αναγνώριση, κατανόηση, έκφραση και διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων.
  • Η ενίσχυση θετικών πλευρών εφήβων και αξιοποίηση του δυναμικού τους.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τα προσωπικά τους συναισθήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (ψυχικής υγείας) και να ζήσουν μια ικανοποιητική ζωή. Πρόκειται δηλαδή για αλληλο-υποστήριξη μέσω της ανταλλαγής προσωπικών εμπειριών, γνώσης,προβληματισμών, ανησυχιών, στρατηγικών.

Σκοπός:

  • Η μείωση συμπτωμάτων όπως αισθήματα ενοχών και ντροπής, άγχος, αρνητική διάθεση, αρνητικές σκέψεις, συνολική ψυχική δυσφορία.
  • Η ανάπτυξη ελπίδας και αισιοδοξίας, αύξηση ικανοποίησης από τη ζωή.
  • Η βελτίωση επιπέδου λειτουργικότητας στην καθημερινή ζωή
  • Η ανάπτυξη νέων κοινωνικών δικτύων και βελτίωση κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων.
  • Η αύξηση αίσθησης ασφάλειας, αυτοαποτελεσματικότητας και αυτοεκτίμησης.
  • Η ενδυνάμωση.

ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Οι ομάδες Γονέων απευθύνονται σε γονείς με παιδιά στην προσχολική, στη σχολική ηλικία και στην εφηβεία με σκοπό την πρόληψη της ψυχικής υγείας των παιδιών, την ενδυνάμωση του γονικού ρόλου και την ενίσχυση των γονιών στο να αντιμετωπίζουν θέματα που προκύπτουν στην αλληλεπίδραση με τα παιδιά.

Σκοπός:

  • Η ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου και της λειτουργίας του οικογενειακού συστήματος.
  • Η διαχείριση συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια
  • Η απενοχοποίηση του γονέα και η πίστη στον εαυτό του, μέσα από την παροχή γνώσεων να νιώσει περισσότερο επαρκής στην άσκηση του γονεϊκού του ρόλου.

Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι η παροχή επιπλέον εναλλακτικών επιλογών και μεθόδων αντιμετώπισης πάνω στα θέματα που τίθενται προς συζήτηση. Οι γονείς εισπράττουν αποδοχή από τη ομάδα και το συντονιστή, πράγμα που αφενός απαλύνει το βάρος των ενοχών τους και αφετέρου αυξάνει το αίσθημα αποδοχής τους από τα παιδιά τους και από τον εαυτό τους.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

teachΟι εκπαιδευτικοί παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση αξιών, στάσεων ζωής, συμπεριφορών και προτύπων καθοριστικών για την δημιουργία θετικού κλίματος και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του παιδιού στον χώρο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εφηβείας και να αντιμετωπίσουν προβληματικές συμπεριφορές.

Σκοπός:

  • Η διαμόρφωση μιας ατμόσφαιρας αμοιβαίου σεβασμού και στη διευκόλυνση της συνεργασίας μέσα στην τάξη και στη σχολική κοινότητα.
  • Η ενδυνάμωση της συμβουλευτικής διάστασης του ρόλου των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης σχολικής τάξης, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό σχολείο, ένα σχολείο που νοιάζεται και φροντίζει, επιδιώκοντας τη συνεργασία και την ουσιαστική συμμετοχή της ευρύτερης σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας στη ζωή του σχολείου.